top of page

Duurzaamheid

In onze ogen is het onmogelijk om de oceanen te bevaren en je níet te bekommeren om onze planeet en alles wat er leeft. Het programma van School at Sea besteedt dan ook veel aandacht aan duurzaamheid. Jouw en onze duurzame reis begint al ver voordat we vertrekken en stopt niet als we de thuishaven hebben bereikt!

Image by NEOM

Ons Gedrag

Een meer duurzame wereld begint bij ieders eigen gedrag – ook het onze. Ons schip en haar bemanning houden zich uiteraard aan de steeds strenger wordende regels van het MARPOL-verdrag, opgesteld door The International Convention for the Prevention of Pollution from Ships. Zo mag biologisch afbreekbaar afval overboord gegooid worden, maar pas vanaf 12 nautische mijl buiten de kust. Ander afval wordt aan boord zo klein mogelijk geknipt, zodat we het zo compact mogelijk kunnen meenemen naar onze volgende bestemming.

Image by NEOM
Image by Jong Marshes

Het water

Onderweg ontdek je bijna vanzelf de waarde van water, want op zee is drinkwater niet vanzelfsprekend. Onderweg maken we dat namelijk zelf! Dat doen we met een machine die werkt via omgekeerde osmose (ook handig voor de lessen biologie en natuurkunde!). Op die manier komen we ook aan het water om mee te douchen, te koken of de was te doen.

Onderweg leer je dus al gauw om super zuinig met water om te gaan en nóóit onnodig de kraan te laten lopen. En ter geruststelling: het went om slechts eens in de twee à drie dagen een paar minuten te douchen. Echt waar.

Image by Jong Marshes

Inkopen

Duurzaamheid is een belangrijke overweging bij de inkopen voor het schip. Door groot te bestellen, vermijden we plastic afval zo veel mogelijk. Meel, qua volume een van de grootste inkopen, halen we in papieren zakken van 25 kilo direct bij de molenaar. Gemalen door dezelfde windenergie waarmee we reizen.

Groente

Verse groente en fruit bestellen we zoveel mogelijk bij lokale boeren of de duurzame groentehandel. We vertrekken uit Nederland met verse appels en peren, en onderweg eten we wat onze landen van bestemming produceren. Dit betekent soms heel veel grapefruits en vaak papaja of ananassen.

Vlees

Vlees eten we in beperkte mate. Voor de reis kopen we in Nederland één varken en één rund, bij biologische boeren die vlees verkopen van dieren met vrije uitloop die op een mooie leeftijd waren. Onze vriezers zitten dan zo vol mogelijk en daar eten we de hele reis van. Als het op is, is het écht op – maar we redden het er makkelijk mee door de helft van de tijd vegetarisch te eten.

Voedselverspilling

Natuurlijk is voedselverspilling aan boord geen optie. Van groente en fruit snijden we rotte plekjes af, maar de rest gebruiken we gewoon. Van het vlees gooien we sowieso niets weg: we gaan voor echte kop- tot staartverwerking, voor mooie leermomenten aan boord over wat er allemaal voor lekkers te maken is van ‘restvlees’.

Ook kliekjes en restjes benutten we natuurlijk gewoon. Overgebleven havermoutpap van het ontbijt wordt door de keukendienst getransformeerd tot een lekker vieruurtje in de vorm van een koekje; de restjes van de avond ervoor worden de volgende dag als bijgerecht bij de lunch geserveerd. Keukencreativiteit ten top!

Check mijn Instagram!

  • Instagram
bottom of page